Tuesday, June 29, 2010

Rakyat Tak Mahu Pinda Tapi Rakyat Mahu Mansuh ISA!!

Pindaan ISA dilulus Jabatan Peguam Negara – Hishammuddin
29/06/2010 7:05pm

KUALA LUMPUR 29 Jun – Pindaan kepada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 dan enam undang-undang pencegahan yang lain telah diluluskan oleh Jabatan Peguam Negara dan akan dibawa ke Kabinet dalam masa terdekat, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata, kesemua pindaan itu diharap dapat dibentangkan di Parlimen pada sesi ini, tetapi masih ada beberapa perkara yang perlu diperkemaskan.

"Pindaan kepada ISA dan akta-akta pencegahan telah siap dibincangkan antara pihak kementerian, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Peguam Negara.

“Bagaimanapun ada beberapa perkara lagi yang kita perlu perhalusi berkaitan akta-akta berkenaan sebelum dibawa kepada Kabinet,” katanya kepada pemberita selepas sesi taklimat antara kementerian, PDRM dan wakil Peguam Negara, Datuk Idrus Harun di Parlimen hari ini.

Selain ISA, undang-undang yang akan dipinda adalah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969, Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas) 1985, Akta Kediaman Terhad 1933, Akta Buang Negeri 1959, Akta Pencegahan Jenayah 1959 dan Seksyen 27 Akta Polis 1967 berkaitan perhimpunan.

Pada Mac lepas, Kabinet memutuskan pindaan ISA harus dibentang pada persidangan Parlimen bersama-sama enam lagi akta berkaitan pencegahan yang juga perlu dipinda. – Bernama

Mansuh ISA

Rakyat tak mahu pinda tapi rakyat mahu mansuh ISA...!! Kalau pinda sudah tentu kezalimannya tetap sama.

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © Pena Murobbi..... Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template by BloggerThemes