Saturday, May 8, 2010

"Lagak SPR Semasa Penamaan Calon Di Sibu"

Alhamdulillah, penulis bersama beberapa teman yang lain selamat sampai di bumi UM setelah selesai mengikuti konvensyen undang-undang di Ipoh Perak. Allah, lancarkan segalaNya dan masih diberi kesempatan, kekuatan serta semangat untuk up date isu lebih-lebih lagi bagaimana perjalanan "PENAMAAN CALON SEMPENA PILIHANRAYA KECIL DI SIBU" yang telah berlangsung hari ini. Alhamdulillah, hari penamaan calon berjalan dengan lancar. Kali ini, penulis tertarik dengan gelagat SPR yang tak habis-habis dengan sandiwara mereka!!

3 calon diisytiharkan layak bertanding oleh SPR ialah :-

1)Richard Wong Ho Leng (calon DAP)
2)Robert Lau Hui Yew (calon BN)
3)Narawi Haron (calon BEBAS)
Pada kebiasaannya, selepas penamaan calon, wakil SPR akan memberi komen dan amaran tertentu mengenai proses hari berkempen sehinggalah di hari pengundian.

Kali ini,di Sibu menampakkan SPR lebih memfokuskan kepada ‘TEKNIK KIBARAN BENDERA'. Rasanya SPR sudah tidak punyai idea dan isu untuk memfokuskan perkara yang lebih relevan untuk di komen.Alih tak alih isu kibaran bendera juga yang diaorang nak komen! Menurut SPR,bendera yang mewakili parti yang bertanding sahaja dibenarkan dikibarkan di tempat-tempat awam.
Hal ini kerana terdapat banyak kibaran bendera Pas dan PKR turut menemani mengiringi calon Dap ke pusat penamaan calon yang mengakibatkan pemimpin-pemimpin UMNO terasa kurang senang kerana tiadanya bendera UMNO di sisi ketika mengiringi calon BN.

Hakikatnya....

Bendera PAS dan PKR berhak dan bebas untuk dikibarkan di bumi Sarawak ini kerana mereka sebuah parti yang berdaftar dan telah bekerjasama dengan Dap. PAS dan PKR juga mempunyai cawangan serta cabang masing-masing di Sarawak untuk menggerakkan jentera parti mereka bagi mendampingi rakyat Sarawak. Maka tak patut dan tak relevan langsung SPR nak mempersoakan isu ini. Mungkin mereka dah ketandusan idea untuk memberi komen pada hal yang sepatutnya mereka komen...

Entah lah sampai bila SPR akan bertindak secara telus dan adil dalam menguruskan pilihanraya di negara ini. Apa yang mampu penulis simpulkan tentang SPR ini, buat masa sekarang mereka hanya mampu memekakkan telinga daripada berkata tentang kebenaran. Sudah banyak bukti dan isu yang telah mengambarkan sejauh mana telus dan adilnya tindakan SPR ini. Moga rakyat mampu menilai...

Altantuya Di Sibu

Selain itu, Timbalan Ketua AMK Cabang Kuala Lipis, Nor Azwan Ramli telah didakwa mengeluarkan perkataan menghasut semasa hari penamaan calon pilihan raya kecil Parlimen Bandar Sibu pagi tadi apabila beliau mbangkitkan isu Altantuya di Sibu.

Kita melihat apabila isu Altantuya dibangkitkan, UMNO begitu takut sekali. UMNO masih lagi tidak boleh lari dari bayang-bayang mereka sendiri dan isu ini terus menghantui mereka.

Apapun tekanan serta halangan yang dihadapkan UMNO kepada PR, moga kita semua tetap kuat dan istiqomah dalam mendepani cabaran yang akan tiba. Selain itu,moga kita mampu menggerakkan jentera pilihanvraya tanpa rasa takut dan gentar dengan tindakan pihak polis mahupun UMNO sekalipun.

Lawan tetap lawan!!!

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © Pena Murobbi..... Sponsored by: Website Templates | Premium Themes. Distributed by: blog template by BloggerThemes